חג סוכות הוא אחד מהחגים האהובים עלי בשנה, חג שמחבר אותי לזכרונות ילדות ולאבא. הבנייה, הקישוטים לסוכה, היצירה המשותפת, וגם מחוץ לסוכה- משהו במזג האוויר שמתקרר, העננים שמכסים את השמים ומביאים יופי והקלה אחרי שמש של קיץ חם במיוחד. החצבים, הציפורים והטבע שמספר לנו על התחלות חדשות, "אחרי החגים" מלאי התקוות והבטחות לשנה טובה.
הארומתרפיה נכנסת גם לסוכה. מתוך ארבעת המינים, בשניים- יש ריח. כל אחד מהם מופלא בדרכו ושניהם יכולים להועיל לנו במגוון מקרים גם לאורך השנה, אם נדע איך להיעזר בהם בתבונה.
הנה כמה רעיונות למה לעשות בסוכות עם אלו ש"יש להם ריח":
1. הדס, שנאמר שאין לו טעם, אבל אם תקראו עד הסוף תגלו שימוש מעניין וטעים להדס ;)
ממליצה לשתול שיח הדס ליד הבית, כי ההדס שימושי ביותר וניתן לשימוש בכל ימות השנה.
ההדס מרחיק מזיקים, יש האומרים שאף נחשים נמנעים מלהתקרב לשיחי הדס. אחד השימושים בהרחקת מזיקים- במצב של תולעי מעים- על כף חמאת שיאה (עדיף) או שמן זית, נטפטף טיפת שמן אתרי הדס ונמרח סביב פי הטבעת, ואיזור חיץ בין הנקבים (בין פי הטבעת לאבר המין). אני משתמשת בשמן אתרי הדס גם לתערובות למניעת כינים, יחד עם רוזמרין וגרניום.
ההדס, כקרובת משפחה של האקליפטוס, מסייעת לחיזוק מערכת הנשימה. חלק מהפעולות של ההדס דומות לאקליפטוס אבל החומרים הפעילים בהדס עדינים מאוד ולכן נחשבת כתמצית ילדים. עוזרת לכייח, מצוינת לטיפול בסטרידו- על ידי טפטוף כמה טיפות שמן אתרי הדס בתוך מי מלח או לטפטף על בצל חתוך ולהניח ליד מיטת הילד.ה. בסטרידו גם מומלץ לצאת לאוויר הצח ואז אפשר לטפטף כמה טיפות שמן אתרי הדס על מטפחת להרחה, אפשר לשאוף אדים חמים של חליטת הדס עם מגבת מעל הראש.
אחד החומרים הפעילים בהדס הוא החומר INOL המשמש כחומר מחטא. בחליטת העלים אפשר לטפל בפרונקעלים, שעורה בעין, יבלות ויראליות.
בפירות ההדס חומר הנקרא "טנינים"- חומר מכווץ, אפשר להכין ריבה מפירות ההדס לאישה אחרי לידה לצורך כיווץ ואיסוף הרחם ולאישה המבקשת להרות, לצורך חיזוק והכנת הרחם. את הריבה נכין מהפירות השחורים- סגלגלים, ממש כמו שנכין כל ריבה- פרי, סוכר, קצת לימון והמהדרין מוסיפים גם לב של תפוח, כדי לקבל את הפקטין מהגרעינים.
2. אתרוג, שיש בו ריח וטעם, גם הוא נחשב כמעודד פריון ויש לו עוד סגולות רבות ונפלאות.
האתרוג עשיר בויטמין סי, שבתקופה הזאת חיוני במיוחד לחיזוק מערכת החיסון לקראת הסתיו והחורף.
האתרוג, כמו קרוב המשפחה שלו, הלימון, מנקה כבד, ומומלץ לשתייה בבוקר, בכוס מים חמימים.
קליפת הפרי מעודדת ייצור של קולגן, שכבר נאמר עליו ועל חשיבותו למראה העור מעל ומעבר למה שאוכל לכתוב במאמר זה, רק אומר שהקולגן מגמיש ומשפר את מראה העור.
ויחד עם זאת, תכונה מאוד חשובה לדעת על קליפת האתרוג, כמו קליפות הדרים רבות אחרות ושמנים אתריים של הדרים נחשבים כ'פוטוסנסיטיביים', כלומר יוצרים רגישות לעור בחשיפה לאור השמש, לכן השימוש המומלץ באתרוג ובהדרים באופן כללי- בערב או בלילה. הצד השני של אותה תכונה של האתרוג, גם הופכת אותו לנפלא לצורך הבהרת העור.
ניתן לקלף את הקליפה החיצונית של האתרוג (בצבע ירוק או צהוב), לייבש אותה כשבועיים באוויר הפתוח, במקומות יבשים יותר הזמן עשוי להתקצר ומקומות על לחות גבוהה, ייתכן ותעדיפו לייבש בתנור או במייבש מזון. כשהקליפות יבשות, נכניס אותן לתוך צנצנת מעוקרת עם שמן זית ונניח במקום חמים, אפשר לחשוף לשמש בשעות הזריחה/ שקיעה אך לא יותר. נסנן כעבור שבועיים- שלושה והרי לנו שמן תשרית אתרוג, שמהווה סרום טבעי ומזין לפנים. יש למרוח את השמן רק בלילה על עור פנים נקי ואת התוצאות תראו בבוקר.
הסבר מפורט יותר לגבי שמן התשרית- בסרטון המצורף 👇
שימוש נוסף באתרוג, הפעם בחלק הלבן של הקליפה, חלק שהמרקם שלו ספוגי והוא נפלא לניקוי העור (וגם ניקוי משטחים- כיורים, אסלות). השימוש הוא כמובן חד פעמי ומיידי.
עם גרעיני האתרוג המיובשים ניתן לייצר פילינג נפלא. פילינג הוא דרך נוספת לניקוי עמוק של העור והוא מורכב מחומר גרגרי וחומר שמכיל את הגרגרים. את הגרעינים המיובשים מומלץ לטחון במטחנת תבלינים/ קפה או לכתוש במכתש ועלי. החומר המכיל יכול להיות מהמטבח- שמן זית- מצוין לעור יבש/ בוגר, יוגורט- לעור שמן. יש מגוון אפשרויות רבות ונפלאות כמו אבוקדו, דבש, בננה ועוד... החומר גם יכול להיות קוסמטי- קרם בסיס, ג'ל אלוורה, שמנים צמחיים כמו חוחובה, רוז היפ ועוד.
אשמח שתספרו לי מה ניסיתן ואיך השפיע.
שיהיה חג סוכות שמח ושנה ריחנית ונפלאה!
למי שרוצה ללמוד עוד איך להיעזר בצמחים ושמנים אתריים לריפוי ולקוסמטיקה- ב 20.10.23 נפתח הקורס רוקחות בטבעיות. פרטים נוספים בקישור למטה 👇
Comments